MASAKAN : Resepi Sambal Tumis Telur Cara Kampung ajaran Nenek
Di kala lapar menjelma... Perut dok bunyi krukk krukkk... Tambah-tambah tengah @ lepas time hujan..
Aduh, makin menggila perut ni berkeroncong mendendangkan lagu dangdut...
waaa.. sangat-sangat ingin makan nasi dengan 1 lauk ja... hmmm..
Tadaaaaa..
kalau ada nasi ngan lauk sambal tumis teloq ni ja pun, memang betul-betul membuka selera habaqqq maaaiiii... Mau tambah 8 pinggan niiii..
Mai nak share resipi sambal tumis yang sedap...
Bahan-bahannya:-
10 biji cili kering - di kisar
5 biji Telur
5 biji Bawang merah atau 1 ulas bawang besar (pilih yang mana salah satu) - di kisar
3 ulas Bawang putih - di kisar
Minyak
Garam
Gula
Serbuk perasa
Belacan sebesar ibu jari - di kisar
Air asam jawa
Air
Cara-caranya:-
1. Panaskan minyak dan goreng telur..selesai goreng telur, tambah sedikit lagi minyak untuk madak sambal tumis...
2. Biar sehingga minyak betul-betul panas, masukkan cili kering dan kacau sehingga pecah minyak.. (tips : cili kering kena betul-betul masak & keluar minyak untuk mengelakkan sakit perut sebab makan cili kering yang tak masak.)
3. Sesudah minyak kelihatan di atas sambal, masukkan bahan yang di kisar dan kacau sehingga sebati...
4. Masukkan sedikit air untuk mengelakkan sambal terlalu kering...
5. Masukkan juga air asam, garam, perasa serta gula mengikut citarasa anda..
Dah siap... hmm... sedap betul jika makan tika nasi suam-suam...
Aduh, makin menggila perut ni berkeroncong mendendangkan lagu dangdut...
waaa.. sangat-sangat ingin makan nasi dengan 1 lauk ja... hmmm..
Tadaaaaa..
kalau ada nasi ngan lauk sambal tumis teloq ni ja pun, memang betul-betul membuka selera habaqqq maaaiiii... Mau tambah 8 pinggan niiii..
Mai nak share resipi sambal tumis yang sedap...
Bahan-bahannya:-
10 biji cili kering - di kisar
5 biji Telur
5 biji Bawang merah atau 1 ulas bawang besar (pilih yang mana salah satu) - di kisar
3 ulas Bawang putih - di kisar
Minyak
Garam
Gula
Serbuk perasa
Belacan sebesar ibu jari - di kisar
Air asam jawa
Air
Cara-caranya:-
1. Panaskan minyak dan goreng telur..selesai goreng telur, tambah sedikit lagi minyak untuk madak sambal tumis...
2. Biar sehingga minyak betul-betul panas, masukkan cili kering dan kacau sehingga pecah minyak.. (tips : cili kering kena betul-betul masak & keluar minyak untuk mengelakkan sakit perut sebab makan cili kering yang tak masak.)
3. Sesudah minyak kelihatan di atas sambal, masukkan bahan yang di kisar dan kacau sehingga sebati...
4. Masukkan sedikit air untuk mengelakkan sambal terlalu kering...
5. Masukkan juga air asam, garam, perasa serta gula mengikut citarasa anda..
Dah siap... hmm... sedap betul jika makan tika nasi suam-suam...
Wah...terliur tengok sis😋😋😋favourite ni..
ReplyDeletesedapnya... feveret saya juga ni... lagi sedap kalau mama yang masakkan... rindu mama...
ReplyDelete